4 manieren van luisteren - Edo Smit
15979
post-template-default,single,single-post,postid-15979,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

4 manieren van luisteren

4 manieren van luisteren

Gisteren liep ik met mijn hond door een van de mooie laantjes van Vreeland en kwam daar een vriendin tegen. Ik wist dat zijhet niet makkelijk had en ik had haar ook al een paar keer aangeboden om samen het gesprek aan te gaan. Nu raakte ik wel met haar in gesprek. Het ging over haar werk en de beslissingen die ze moest nemen. Ik besloot om mij in het gesprek open op te stellen en te luisteren naar wat ze nu werkelijk zei. Ik kon als het ware meevoelen en meedenken. Ik raakte onder de indruk van wat ze vertelde, het emotioneerde mij. Aan het einde van het gesprek gaf ik haar een zoen en dankte haar en beiden liepen we in een zichtbaar betere stemming verder.

Wat gebeurde er nu eigenlijk?

Volgens “Theory U “van Otto Scharmer (www.presencing.com), waar ik een aanhanger van ben, kun je op verschillende manieren luisteren.

Er zijn globaal 4 manieren van luisteren.

  1. Het verzamelen van informatie: je luistert alleen naar de dingen die je herkent. “O dat heb ik ook meegemaakt,” bijvoorbeeld.
  2. Gericht luisteren: je luistert pas echt wanneer de informatie die je krijgt, afwijkt van wat je wist. ”O dat wist ik nog niet.”
  3. Empathisch luisteren: door je tijdens het gesprek in te leven in het perspectief van de ander. Dan ben je in staat om die ander ook te begrijpen.
  4. Generatief luisteren: dit is de hoogste vorm van luisteren. Beide gesprekspartners leven zich op een gelijkwaardige manier in. De informatie gaat zijn eigen weg. Dit zijn van die gesprekken waar je erg blij van wordt. Het gesprek heeft invloed op je.

Voor werkelijke verandering is het belangrijk om veel met andere mensen te spreken. Het liefst met iemand met wie je normaal gesproken nooit het gesprek zou aangaan. Wanneer je dat op niveau 3 en 4 doet, gebeurt er echt wat. Probeer het maar.

Bovendien word je er biologisch ook voor beloond. Er is wetenschappelijk bewijs dat tijdens deze gesprekvorm oxytocine vrijkomt in de hersenen. Dat is een stofje met een hormoon dat je gelukkiger doet voelen. Ook wel het knuffelhormoon genoemd.

Probeer er eens mee te oefenen. Ik zou het heel erg leuk vinden wanneer je de ervaringen die je tijdens zo’n gesprek hebt opgedaan, met mij wilt delen.

Sowieso vind ik het leuk wanneer je reageert. Informatie wordt natuurlijk altijd met de grootste nauwkeurigheid en veiligheid behandeld.

Wil je hier meer over weten, dan ben je natuurlijk van harte welkom voor een gesprek.