Monique - Edo Smit
15855
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15855,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Weet wat je wil.

Maak werk van je dromen.

Na een tijdlang onvrede en onrust te hebben gevoeld over mijn werk als zelfstandige in de financiële dienstverlening, besloot ik een coach te zoeken om nu eens echt uit te zoeken wat ik nu zou willen en kunnen doen met mijn leven. Qua werk ben ik lang van het een in het ander gerold en het vak waarin ik nu al een tijd werk bevalt niet meer. Door toenemende bureaucratisering is de lol er wel af. Veel vergaderen, veel papierwerk, weinig inspiratie. Er moest meer zijn!

“Ik ben opgevoed met termen als plicht en verantwoordelijkheid”

In het coaching traject gingen we via duidelijk vooraf benoemde stappen bekijken welke zaken uit je verleden je hebben geïnspireerd of je juist tegenhouden om te bereiken wat je wilt. Daarna gingen we kijken naar hoe je wat je echt wilt zou kunnen bereiken. Benoemen wat ik wilde is moeilijk, zo bleek al snel, vooral omdat ik opgevoed ben met termen als “plicht”en “verantwoordelijkheid”. Het boven water halen wat ik echt wilde kostte dan ook de nodige tijd.

“Dat geeft al meer een gevoel dat je niet alleen maar leeft om te werken.”

De dingen die ik wilde (boeken schrijven, concepten voor televisie ontwikkelen) waren helaas allemaal financieel weinig veelbelovend. Toch besloten om hierop in te zetten. Het liefst door radicaal te stoppen met mijn huidige werk, om helemaal los te komen en me te kunnen focussen op nieuwe dingen, maar die stap heb ik uiteindelijk (nog) niet gezet. Wel heb ik een aantal opdrachtgevers (de vervelendste natuurlijk, haha) opgezegd om daarmee ruimte te creëren.

Voordeel daarvan is dat ik mijn werk nu beter kan “hebben” omdat ik er minder tijd mee bezig ben. Dat geeft al meer een gevoel dat je niet alleen maar leeft om te werken.
Het geeft ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Zo ga ik met mijn vroegere “schrijfjuf” een workshop creatief schrijven organiseren begin 2017. Dat zijn leuke dingen die me een stap op weg helpen naar een andere invulling van mijn zakelijke leven.

“Doen”

Wat ik iedereen mee zou geven die een coaching traject wil gaan doen: allereerst DOEN! Maar bereid je er op voor dat je omgeving veelal afwijzend zal reageren. Of het nu jaloezie is of dat het voor mensen te bedreigend is dat jij iets anders wil; ik kreeg naast een aantal positieve reacties ook veel negatieve. Onverantwoordelijk, onvolwassen, egoïstisch: dat soort termen vielen. Toch maar niets van aan trekken, het is jouw leven en je doet niemand kwaad met de weg op te gaan die jij wil gaan. Probeer degenen die je wel steunen steeds bij te praten, zodat zij helpen jouw dromen en plannen levend te houden.